Tuesday, May 3, 2011

Ämblikud

Kuna meil siin naqnii midagi huvitavat ei toimu mida teile kirjutada siis mõtlesin et valgustan teid natuke Austraalia ämblikutega, kellega me juba oleme kohtunud ja kellega ei tahaks mitte kunagi silmitsi seista .

Esimene on siis see sama ämblik kellega Tõnisel juba õnnestus tutvust teha arbuusipõllu vahel kui ämblik talle käe peale hüppas rõõmsalt. Ja neid pidi seal põllul ikka tõsiselt palju leiduma.

Nimeks on tal siis Huntsman spider ( tõlkes meeste jahtija :D )
Mürgine ta ei ole, lihtsalt hammustab valusalt .. muidu sööb putukaid. Selline hästi suur ämblik on ning leidub neid ikka igal pool siin Austraalias. Kui vaja tuleb tuppa ka sisse. Ainuke vastik asi on see et need ämblikud hüppavad, mis teeb põgenemise nt minu sugusele väga raskeks :D






Teine kõige mürgisem ämblik üldse siin Austraalias on redback spider ( ehk siis tunneb ära ta musta keha ja punase joone vms märgiga selja peal ) See pidi väga ohtlik ämblik olema... esiteks ta hammustab ikka hästi valusalt , ning siis kõik kohad pidid valutama hakkama , hakkad higistama ja pead kindlasti kohe haiglasse minema et vastumürki saada. Kokku on vist surnud selle ämbliku kätte 14 inimest aga hammustada saab aastas kuskil 1000 . See ämblik on tavaliselt pimedates nurkades .. kapinurkades .. sahtlivahel ... seinavahes .. vms peidunurkades .. enamasti elevad need ämblikud just inimestele lähedal , suuremates linnades ja kodudes .. kui ise oma kätt nende peidukohta kogemata ei pane siis ei juhtu midagi kuna see ämblik ei lähe väga kaugele oma võrgust. Tavaliselt saadaksegi hammustada kui pannakse käsi kuhugi kust pole näha et seal ämblik võib peituda või kui ämblik on riietevahele või kinga sisse ronind kuna seal on ka ju hea pime olla. Huvitav on veel see et emased ämblikud on palju suuremad kui isased ning nt paaritumise ajal sööb emane isase ära. Igasmõttes rõve ämblik :D Kui mina peaks teda kuskil kohtama siis ma jookseks mõtlemata kohe nii kaugele kui võimalik .



















Ja kolmas tore mürgiämblik on nimega Funnel-web ämblik. Ta ikka päris suur olema ja elab kuskil 20 aastaseks. Hammustades pidi ta tagajalgadele seisma ja siis sind sihtima .. Jube jube jube :D Neid paistab ka üle Austraalia olevat .. kuid nad eelistavad selliseid mägisemaid ja eraldatumaid kohti .. ning siin osariigis kus meie oleme , Lääne-Austraalias , ei pidavat neid peaaegu üldse leiduma , mis on tore :)






Praeguseks on see kõik .. ma ei taha enam ämblikute kohta rohkem uurida .. järgmien kord kirjutan teile austraalia madudest. Neid pidi siin kuskil 140 eri liiki olema pluss veel 32 eri liiki veemadusid , kokku on vist 100 eri liiki mürgist madu siin . Armas :)



3 comments:

  1. appiappiappii, ma lähen juba siis segaseks kui Eesti ämblikud kuskil vastu vaatavad, ma nendest ei räägiks siis :D

    ReplyDelete
  2. muidu ma ämblikuid ei karda! sellised väiksed ja abitud nagu nad on..
    AGA see tekst ja need pildid olid küll jubedad :D :D

    ReplyDelete
  3. Ja mina kes kardan isegi kõige väiksemat Eesti ämblikut pean siin sellistega harjuma :D Teraapia missugune :)

    Tegelt siin on veel igasuguseid ämblikuid kuid mul endal hakkas juba paha kui nende kohta uurisin . Mida vähem tead seda vähem oskad karta :D

    ReplyDelete